Schüssler; geboren in Oldenburg op 21 augustus 1821 was er zo’n honderdvijftig jaar geleden al van overtuigd dat de mineralensamenstelling in het lichaam van groot belang is voor de gezondheid van de mens. Vanuit zijn werk als klassiek homeopaat volgens de methode van Hahnemann is hij zijn onderzoek gaan toespitsen op de studie van de voedingszouten.

Na een lang onderzoek is hij zich gaan specialiseren op de toepassing van de zogenaamde voedings-zouten of biochemische zouten. Oorspronkelijk werkte hij met 12 mineralen en hierop bouwde hij een typologie. Naarmate hij z’n therapie verfijnde, ontdekte dr. Schüssler dat de resultaten steeds meer voldoening schonken en dat hij steeds meer cellen kon regenereren. Hij slaagde er zelfs in om zieke cellen te laten herstellen. Ondanks dat hij geen school heeft opgericht waarin zijn theorieën navolging konden krijgen is na zijn overlijden toch één leerling geweest die zijn kennis heeft kunnen overdragen.

Het gebruik van deze voedingszouten heeft daardoor nadien toch z’n intrede kunnen doen, en vooral in Duitsland ontstonden er allerlei zelfhulpgroepen van mensen die met de Schüssler-zouten hun gezondheid probeerden te verbeteren. De stelling van dr. Schüssler luidt, dat een cel ziek wordt als ze de noodzakelijke mineralen ontbeert. In deze tijd, waarin ons organisme meer en meer aan schadelijke invloeden is blootgesteld worden onze lichaamscellen behoorlijk zwaar op de proef gesteld. Een regelmatige inname van de noodzakelijke mineralen teneinde de weerbaarheid te verhogen is daarom geen overbodige luxe.

De zouten zijn afgeleid van de fundamentele bouwstoffen, de zogenaamde mineralen van het lichaam waaronder calcium, kalium, magnesium e.a. Ons lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water waarin deze mineralen in welbepaalde verhoudingen voorkomen. De juiste verhoudingen zijn noodzakelijk voor de vele processen die in het lichaam plaatsvinden en bij een tekort aan deze mineralen voelt men zich over het algemeen minder fit en vitaal en is men vatbaarder voor allerlei aandoeningen en ziekten. De celzouten zijn hoogenergetisch en stimuleren het natuurlijk regenererend vermogen van het organisme. Het zijn géén medicijnen, kunnen probleemloos gecombineerd worden met elke vorm van medicatie en zijn bij elke apotheek te bestellen in D6 of D12 potentie.

De twaalf zouten van Schüssler kunnen ieder aan een dierenriemteken toegekend worden en zo kan men, met behulp van een ervaren astroloog, uitzoeken met welk zout men op doelgerichte wijze de algemene gezondheidstoestand positief kan beïnvloeden. Er zijn verschillende uitgangspunten om voor een bepaald persoon het juiste Schüssler-zout te vinden. Belangrijk hierbij is iemands aanleg, welke in de geboortehoroscoop is af te lezen. Een goede astroloog heeft oog voor de positie van de planeten in de verschillende dierenriemtekens, voor de Ascendant maar ook voor de onderlinge aspecten tussen de planeten. Iemand kan goed baat hebben bij het voedingszout dat overeenstemt met het teken van de Ascendant maar soms geeft het teken waar Zon of Maan in staan een ander type celzout aan. Verbindingen tussen planeten kunnen een spanningsveld weergeven waar een aanvulling gevonden kan worden in de zouten/mineralen zodat een natuurlijke ontspanning en balans kan optreden.

De Zouten staan hier op volgorde van de Sterrenbeelden, het nummer wat vermeld staat achter de naam is het gebruikelijke nummer, die staan op volgorde van ontdekking en kunnen zo besteld worden.

Ram, 21 maart – 20 april – Kalium Fosforicum (nr 5)

De Ram heeft vooral behoefte aan Kalium Fosforicum. Het is een zout dat het zenuwstelsel voedt, in het bijzonder de hersencellen. Het bewijst heel goede diensten bij mensen die mentaal vermoeid zijn en die zich uitgeput en geïrriteerd voelen. Het bestrijdt hoofdpijn een veel voorkomende kwaal bij de ongeduldige Ram. Kalium Fosforicum is heel nuttig bij kinderen die zich hard moeten inspannen op school en die moeite hebben om zich te concentreren. Wordt ook gegeven in geval van prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Stier, 21 april – 21 mei  –  Natrium Sulfuricum (nr 10)

Natrium Sulfuricum is het voedingszout van de Stier. Het verdrijft overtollig water uit het organisme, het stimuleert de lever en de pancreas en is hierdoor ook goed aan te wenden bij reumatische klachten. Het heeft een regulerend effect op de nierfuncties en kan gebruikt worden om af te slanken. Ook voor de amandelen en andere keelaandoeningen is Natrium Sulfuricum geschikt.

Tweeling, 22 mei – 21 juni  –  Kalium Chloratum (of muriaticum) (nr 4)

Kalium Muriaticum is aangewezen bij de Tweelingen. Zij hebben nogal eens problemen met de luchtwegen en de longen maar ook hun schouders, armen en handen zijn gevoelig. Kalium Muriaticum speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van nieuwe cellen en helpt de weefsels hun vorm te behouden. Om die redenen wordt dit celzout frequent aangewend bij celverjongings therapieën. Bij een tekort aan Kalium Muriaticum ontstaat er een ophoping van slijm in de neus- en sinusholtes en kunnen zich problemen voordoen met de bronchiën. Dit celzout helpt dan ook bij chronische ontstekingen van de luchtwegen. Het breekt de slijmen af en stelt het lichaam in staat om nieuwe cellen aan te maken.

Kreeft, 22 juni – 22 juli  –  Calcium Fluoride (nr 1)

Calcium Fluoride komt tussen bij de vorming van de harde bestanddelen van het lichaam zoals tanden, nagels, beenderen, ooglenzen en spiervezels. Een gebrek aan Calcium Fluoride veroorzaakt een verslapping van de weefsels, een vroegtijdige veroudering en een gebrekkige kalkaanmaak. Op psychisch niveau draagt dit celzout bij tot de afscherming van het individu en geeft meer weerstand tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Leeuw, 23 juli – 23 augustus  –  Magnesium Fosforicum (nr 7)

Magnesium Fosforicum is het voedingszout van de Leeuw en dit teken regeert het hart, de ruggengraat en het diafragma. Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat magnesium een onontbeerlijk mineraal is in de preventie van hartaanvallen. Reeds lang heeft magnesium een reputatie als ontkrampend en antispasmodisch middel. Magnesium Fosforicum helpt de pijn verlichten ingeval van krampen en spasmen en is doeltreffend bij hoofdpijn, zenuwpijnen, menstruatiepijnen en astma.

Maagd, 24 augustus – 22 september  –  Kalium Sulfuricum (nr 6)

De Maagd heeft vaak nood aan Kalium Sulfuricum. Dit teken regeert de dunne darm en de opname van voedingsmiddelen in het algemeen. Heel wat gezondheidsklachten zijn een gevolg van een gebrekkige en gestoorde opname van stoffen uit de voeding, zeker als men ouder wordt. Zo kan iemand dagelijks ijzertabletten innemen en toch verschijnselen van bloedarmoede vertonen. Kalium Sulfuricum stimuleert de opname van voedingsstoffen en kan daardoor de algemene conditie positief beïnvloeden. Ook zal inname van dit celzout positief effect hebben op de huidcellen en kan ook uitwendig d.m.v. inwrijving goede effecten sorteren. Een gebrek aan Kalium Sulfuricum kan eczeem, psoriasis en andere huidproblemen veroorzaken.

Weegschaal, 23 september – 23 oktober  –  Natrium Fosforicum (nr 9)

Natrium Fosforicum is het celzout voor de Weegschaal. Dit teken houdt verband met de werking van de nieren, met het onderste deel van de ruggengraat en met de zuurbalans in het organisme. Natrium Fosforicum stimuleert de nieren, gaat de vorming van nierstenen en maagzweren tegen en regelt de zuurtegraad in de maag. Bovendien helpt het bij het behoud van het emotionele evenwicht en wordt het met veel succes aangewend in geval van stresssituaties.

Schorpioen, 24 oktober – 22 november  –  Calcium Sulfuricum (nr 12)

Voor de Schorpioen is het voedingszout Calcium Sulfuricum. Dit werkt heel zuiverend en stelt het lichaam in staat om zijn afvalstoffen te verwijderen. Het teken Schorpioen regeert de dikke darm, de voortplantingsorganen en de prostaatklier.
Op al deze organen oefent Calcium Sulfuricum een beschermende functie uit. Bij gebrek kan er puistvorming optreden maar ook chronische constipatie of diarree en in bepaalde gevallen impotentie.

Boogschutter, 23 november – 21 december  –  Silicea (nr 11)

Silicea is het voedingszout van de Boogschutter. In de natuurgeneeskunde wordt het wel eens ‘het mes’ van de natuur genoemd omdat het alle mogelijke afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen uit het organisme verwijdert. Daartoe behoren onder meer etter, ontstekingsvocht, splinters etc. Na een operatie zorgt Silicea ervoor dat de wond mooi geneest en een minimale littekenvorming optreedt. Het teken Boogschutter regeert de lever, de heupstreek, de dijen en het autonome zenuwstelsel. Een gebrek aan Silicea uit zich in dof haar, broze nagels en snel verouderende tanden.

Steenbok, 22 december – 20 januari  –  Calcium Fosforicum (nr 2)

Calcium Fosforicum is een essentiële grondstof van de beenderen en omdat het teken Steenbok het skelet, de tanden, de beenderen en de gewrichten regeert is het zijn speciale celzout. Verder houdt het verband met de galblaas en de huid.
Het zijn vooral ouder wordende mensen die veel baat hebben bij het innemen van Calcium Fosforicum. Het stimuleert bovendien de spijsvertering en ondersteunt het lichaam bij de opname van vitaminen en mineralen. Calcium Fosforicum is onmisbaar voor de kalkvorming, die zowel tijdens de jeugd als op gevorderde leeftijd bijzonder belangrijk is. Dit celzout heeft zijn nut bewezen bij emotionele mensen die het moeilijk hebben om zich van de buitenwereld af te schermen.
Het sterkt de aura om zich af te schermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Waterman, 21 januari – 18 februari  –  Natrium Chloratum (of muriaticum) (nr 8)

Voor de Waterman is er het voedingszout Natrium Muriaticum. Dit zout trekt overtollig vocht weg en verdeelt het in het lichaam. Een tekort aan dit celzout geeft een droge huid, een overmatige speekselproductie, waterretentie en een gevoeligheid voor verkoudheden. Dit zout speelt een belangrijke rol bij de verdeling van de elektriciteit in het lichaam, vandaar wellicht dat de Waterman vaak last heeft van allerlei tics en zenuwtrekken. Personen met een gebrek aan Natrium Muriaticum klagen vaak over slapeloosheid en hyperactiviteit. Diverse pijnen van nerveuze aard kunnen hiervan een gevolg zijn.

Vissen, 19 februari – 20 maart  –  Ferrum Fosforicum (nr 3)

Vissen hebben nood aan Ferrum Fosforicum. Dit is nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen, vandaar dat een tekort aanleiding geeft tot bloedarmoede. Ferrum Fosforicum zorgt voor de goede vorming van de weefsels en wordt aangeraden bij mensen die frequent last hebben van ontstekingen en koorts. Dit voedingszout maakt sterker en hoort om die reden thuis als basis middel voor verzwakte en vermoeide personen.